Juletræsfod Med Vandbeholder

Julens kulturelle perler: Teater, koncerter og kunstoplevelser i udlandet

Julen er tiden for hygge, samvær med familien og masser af traditioner. Men hvorfor ikke gøre det hele lidt mere spændende i år og kombinere de hjemlige juleglæder med en kulturel oplevelse i udlandet? 

Rundt omkring i verden udbyder storbyer og kulturbyer et væld af teateroplevelser, musikalske højdepunkter og kunstneriske nydelser i julemåneden. Her er et udpluk af årets julekultur uden for Danmarks grænser.

Storbyscener i London

Hovedstaden i England summer af kulturliv året rundt, men julemåneden december tilføjer en helt særlig stemning og udbud af juleforestillinger og -koncerter. På Londons ikoniske teatre som The Old Vic, Piccadilly Theatre og Noël Coward Theatre kan du nyde klassiske juleforestillinger som Dickens’ “A Christmas Carol”, juleudgaver af populære musicals og alt fra Shakespeare til moderne dramaer med julebelysning og julepynt som smukt bagtæppe.

I Royal Albert Hall lyder julen med de flotte toner fra The Bach Choir’s traditionsrige julekoncerter, hvor kor og solister fremfører et bredt program af juleklassikere og gospelstykker. Er du mere til opera, så byder Royal Opera House på en række julenæsser såsom Tsjajkovskijs “Nøddeknækkeren” og den italienske juletradition “Lucrezia Borgia”.

Kunstnerier og musik i Amsterdam

Nederlands hovedstad holder også højderne inden for udbuddet af julekultur. På det ikoniske Concertgebouw kan du nyde symfoniorkestrets annuelle juleprogram, hvor de fremlægger et smukt udvalg af sæsonens klassiske værker og kormusik i de storslåede koncertsale. Særligt børnefamilier vil falde for det intime Papermoon Puppet Theatre, der denne jul opfører “Siv og Juledukkerne”, en stemningsfuld og overraskende juledukkeforestilling, der fremhæver glæderne ved fantasien i juletiden.

Kunstmuseet Rijksmuseum har i samarbejde med Van Gogh Museet sammensat en imponerende Renæssanceudstilling med fokus på juletraditionen. Her kan du nyde hundredvis af berømte juleværker fra de største mestre som Rembrandt, Rubens og van Eyck, mens Stedelijk Museum hylder den moderne, eksperimenterende julekunst med særudstillinger og performance-installationer af avant-garde kunstnere.

Les Ballets julevrimmel i Paris

Frankrigs hovedstad er hele året centrum for verdens ballet- og dansescener, men lige netop i julen bobler den over med forestillinger på berømte scener som Palais Garnier og Opéra Bastille. Her kan du opleve juleklassikerne som “Nøddeknækkeren” og “Den Sovende Skønhed” oplevet gennem den internationalt feterede balletkunst og med Paris’ drømmeagtige kultur som festligt bagtæppe.

Mindre balletkompagnier som Les Ballets de Monte-Carlo og Compañia Nacional de Danza byder også på juleforestillinger med stemning og teknik i topklasse. Og hvis du har lyst til en mere hverdagsagtig oplevelse ved siden af balletterne, så frister de franske julemarkeder også med deres farverige og hyggelige omgivelser.

Juleopera og indendørsskøjtebaner i New York

Fra den ene storby til den anden – New York summer over af julekulturudbuddet. På Metropolitan Opera House kan du søge ly fra storbysummen og den kolde vinterluft i de luksuriøse operasale, hvor verdensklasseoperaer som “Den Gøgne Forskalsmand”, Stravinskys “Skuen” og Verdis “Den Skønne Galathea” opføres som årlige juletraditioner af operaens ensemble.

Efter forestillingen kan du snøre skøjterne og svinge ud på indendørsskøjtebaner som Den Centrale Parks Wolmans Rink eller Bryant Parks Bank of America Rink, som begge opfører rene skøjteshows i selskab med de skyskraberhøje skyline som bagtæppe.

Juleverdenen byder altså på et utal af kulturoplevelser uden for landets grænser. Tag i Tivoli hjemme eller tag på en storbykulturrejse denne decembermåned?

Læs flere rejseartikler på www.rejsevejledningen.dk.

Julens kulturelle perler